Megállók


Bármennyire is jó utazni, azért néha lazítani is kell, és jólesik megállni egy kis pihenőre egy meghitt, kényelmes helyen. Itt most összegyűjtöttem nektek azokat a helyeket, ahol én rendszeresen megfordultam, remélve, hogy nektek is annyi örömötök lesz bennük, mint nekem. 

Supernatural
(Dráma/Thriller/Horror, amerikai sorozat)

Egy testvérpár eltűnt apja nyomába ered, és ahogy keresztül-kasul utazzák az államokat egyre több és nagyobb és veszélyesebb természetfeletti dologba keverednek.
Biztos vagyok benne, hogy most azt gondolod, hogy találkoztál már ezzel és nem is tudom azt mondani, hogy nincs igazad. Viszont ennek van egy igazán sajátos hangulata, ami szerintem az első pár évad alatt van igazán elemében, aztán úgy a nyolcadik évad után elkezd süllyedni, szóval szomorú egy sorozat ez, de van, amíg megéri követni. 

Ugyanis ami működik benne az nagyon is jól működik. Míg az első három évadban beutazzuk Amerikát és találkozunk igazán cifra lényekkel, addig ez a negyedik évad után kinövi magát és behozza az angyalokat meg az Apokalipszist és minden sokkal komolyabb és komorabb lesz. A csapat kibővül egy igazán sajátos viselkedésű, az emberi szokásokban nagyon inkompetensnek mutatkozó angyallal, Castiellel. Én szeretem még hozzátenni kedvenc játszmázós démonomat, Crowleyt is, mert mindenhova kell valaki, aki a túlélésre megy és nem a hűségre.
Démonok, angyalok, szörnyek, világkatasztrófa, minden van itt kérem szépen, és ha birod a misztikus horrort akkor ez a te sorozatod. És ne feledd a mottót: Family don't end with blood.

Doctor Who?
(Sci-fi/Dráma, angol sorozat)

Anglia kultúrális közkincséről beszélünk, ha a Doctor Who-ról beszélünk és ezzel azt hiszem, mindent elmondtam. A leghosszabb ideje futó sorozat, bár egyszer félbe szakadt a vetítése és ennek köszönhető a régi éra és az új éra kifejezés. Ha most mindent meg akarnék nektek magyarázni, soha nem érnénk a végére, úgyhogy megpróbálom dióhéjban meghozni mindenki kedvét hozzá.
Egy ősi faj utolsó képviselője utazik téren és időn át egy kék telefonfülkében, hogy mindenbe beleüsse az orrát és ezzel rendbe hozza őket. Saját bevallása szerint csak egy őrült egy fülkével, és nos, gyakorlatilag ez igaz is. Veszélyes mellette maradni, mert a kalandokat nem ússza meg áldozat nélkül, de mégis, abszolút megéri elkísérni.
Ez az a sorozat, ami tanító célzattal jött létre és bár néha elveszíti ezt a tulajdonságát, de véleményem szerint máig sokat mondd az emberségről, az erényekről, értékekről, hibákról és gyengeségről. Plusz még egy pofás sci-fi emellett.
Nem hibátlan, semmi nem az, de megéri kitartani, mert ez a sorozat szeret téged. Csak vágj bele, és élvezd. 

Sherlock BBC
(Bűnügyi dráma, angol sorozat)

Sherlock Holmest nem kell senkinek sem bemutatni szerintem. Akinek mégis, nos az vagy nagyon jó elkerülésben, vagy egy lakatlan szigeten kóborgott eddig. Hogy mitől más mégis ez a sorozat? Talán azért, mert az egész modern környezetbe van átültetve?
Ugyan kérlek, ez csak csali és máz, ami nem működne anélkül, ha nem fogták volna meg a regényeket és nem gondolták volna újra az egészet. Nem pusztán egy újabb koppintásról beszélünk, hanem Arthur Conan Doyle alkotásának esszenciájának új korba való interpretálásáról. Jószerével semmi nem úgy történik, mint ahogy azt várnánk, és új ügyek bukkannak fel a láthatáron, de mégis a karakterek az utolsó lélegzetig azok, akiknek egykoron megálmodták őket. És ebben rejlik az igazi varázsa.
Úgyhogy ha akarsz valami valóban érdekes és egyedülálló krimit nézni, ami még a szívedet is kitépi a helyéről, vagy egyszerűen a tanácsadó detektiv őszinte rajongója vagy, akkor ezt nézd meg. Még egyszer is. 


Avangers
(Akció/Sci-fi, amerikai film)

Hát gyerekek, én aki úgy voltam mindig is a szuperhősökkel kapcsolatban, hogy mi ez a farsangi jelmezes banda, nos, én úgy estem bele a Bosszúállókba, mint Sanyi bá tizenkét feles után az árokba. Nem hittem a szememnek, hogy lehet egyszerre valami szórakoztató, izgalmas, nagyszabású világmegmentős és még pár dráma is beleférhet. És még a ruhák se bosszantottak, bár szegény Amerika Kapitányt nagyon sokáig nagyon kitartóan utáltam. De ez személyes ellenszenv, semmi több.
És bár a Marvel filmek színvonala is hullámzó tud lenni, az Avengers akkor is egy olyan darabja, amit bármikor érdemes előszedni, ha az ember valami kellemes világmegmentésre vágyik. Igényes szórakoztatás, talán ezzel lehetne a legjobban körülírni. Meg Loki. Akinek elege van a római és görög istenek túlhájpolásából, mint pölö néha nekem, neki is ajánlom az északi istenséggekkel megtüzdelt világot.
Csak menj és nézd meg és szórakozz jól. 


Gravity Falls
(Kaland/Vígjáték/Rejtély/Fantasy, amerikai rajzfilmsorozat)

Ez a tökéletes nyári kaland. Van benne varázslat, bizarr dolgok, egy ördögi démon, barátság, első szerelmek, érdekes lények és biztos vagyok benne, hogy te is át akarod élni.
Bevallom őszintén nem nagyon vagyok híve a mai rajzfilmeknek, mert a rajzolásmódjuk enyhe szemrángást vált ki nálam, nem tehetek róla, én egy másik generációhoz tartozom, de valamiért belekezdtem a Gravity Fallst, és azon kaptam magam, hogy hajnali háromkor könnyezek a takaróm alatt az évadzáró felett.
Olyan szerethető karakterekkel operál, olyan jól van felépítve az egész titok és cselekmény, hogy mindenki talál benne valamit, amiért megéri megnézni még egy részt.
És valami konkrétum is: a történet főhőse egy ikerpár Dipper és Mabel, akiket elküldenek nyaralni a bácsikájukhoz a világ végére, ahol Dipper talál egy fura könyvet, ami tele van varázslényekkel. Óh, tudom milyen klisésen hangzik, de higgyetek nekem, hogy nagyon ügyesen operál az eszközeivel.
A tökéletes nyári kaland, csak így tudok nyilatkozni róla. 


Pál utcai fiúk 
(dráma, magyar musical/könyv)

Én gyűlöltem a Pál utcai fiúkat. Nagyon hosszan, nagyon őszintén és nagyon szívből és a mai napig azt mondom, hogy aki kitalálta, hogy ezt a könyvet gyerek kezébe adja, az nincs tisztában a gyerekkönyv kifejezéssel. Mert lehet, hogy gyerekek a szereplők, de a mondanivaló, és főleg a nyelvezet, korántsem az a szint, amit megfelelően be tudnak fogadni és feldolgozni.
Erre fel jött ez a csoda. A musical. Érett fejjel és úgy, hogy olyan csodálatos színészek játszanak benne, életem egyik legfelejthetetlenebb színházi élményét adták. Barátommal néztük és szerintem csak a véletlenen múlt, hogy nem zavartak ki minket a színházból, annyira fanoltunk neki. Én meg a végén megint megsirattam Nemcseket, szó szerint.
Nagyon jót tett az alapanyagnak, hogy egy csapat fiatal játssza, mindegyikük kiválóan és parádésan alakít, a dalok pedig olyanok, hogy belemásznak a füledbe és alig hajlandóak továbbállni. Az egész tavaszom arról szólt, hogy őket hallgattam nonstop.
Barátság, veszteség, hőseisség és persze TSHAPAT. Meg szívkitépés. Ha szenvedni akarsz, vagy vissza akarod nyerni a hited, csak nézd meg. 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése